18 aprilie 2013

Palatul Belvedere - Viena

"Oricine vrea să afle ceva despre mine - ca artist, căci acesta este singurul lucru de interes- trebuie să se uite atent la tablourile mele și să încerce să afle de acolo cine sunt și ce vreau" (Christian M. Nebehay (ed.) Gutav Klimt, Dokumente, Viena 1968)


De fiecare dată când am vizitat Viena am încercat să-mi fac timp să ajung și la complexul Belvedere(construit în stil baroc), reședința de vară a prințului Eugen de Savoia. De la Operă fac o plimbare până la monumentul soldatului sovietic și cu această ocazie revăd  fântâna Hochstrahlbrunnen și clădirea ambasadei Franței. De aici mai sunt câțiva zeci de  metri până la poarta prin care pătrunzi spre Belvedere Inferior. Se poate alege și varianta cu tramvaiul sau cu metroul (U1 la statia Südtirolerplatz). Tramvaiul te lasă chiar lângă intrarea de la Belvedere Superior. 
  
Am vizitat complexul Belvedere în lunile mai, august și septembrie. 
Interiorul  din Belvedere Superior cuprinde o colecție impresionantă a artei din evul mediu până în secolul XX . Se pot admira capodopere  ale artiștilor austrieci dar și lucrări ale unor artiști străini (Claude Monet,  van Gogh, Renoir, etc). Nu este permis fotografiatul în interior. Îmi amintesc  și acum  impactul pe care l-au avut asupra mea sala terrena, sala de marmură, tabloul lui Giovanni Segantini - The Evil Mothers , lucrările lui Franz Xaver Messerschmidt -"Character Heads",  celebrul “Sărut” a lui Klimt. Se spune despre "Sărutul" lui Klimt că "este punctul culminant al perioadei "aurii"".  Tabloul a fost expus  la expoziția  "Kunstschau Wien 1908" și a fost cumpărat de statul austriac chiar înainte de închiderea ei. Peste câteva luni aveam să văd la muzeul Leopold alte câteva lucrări ale lui Klimt: "Viața și moartea" și o reproducere de la Filozofia, Medicina, Jurisprudenta. În cel de-al doilea război mondial  Medicina și Jurisprudența au ars într-un castel din sudul Austriei.
Colecția de la Belvedere superior am vizitat-o de două ori: în 2011 și  apoi în 2012 când s-au sărbătorit 150 de ani de la nașterea lui Klimt.  Operele lui Gustav Klimt sunt răspândite în diverse muzee din Viena, însă  Belvedere găzduiește cea mai mare colecție a artistului.  Tot aici am văzut pentru prima oară lucrări semnate Oskar Kokoschka și Egon Schiele.  
În  luna mai 2012 am vizitat și Belvdere Inferior cu ocazia expoziției "Gold" - dedicată prețiosului metal și felului cum a fost folosit aurul în artă.  Orangeria era închisă și nu am reușit să o vizitez.

P.S.
Există diverse combinații de bilete. Vizita la Belvedere Superior costă  în jur de 12 euro. O combinație între Belvedere Superior și Inferior este în jur de 19 euro. Pentru cei interesați, cel mai bun mod de informare a prețului biletului este chiar site-ul complexului: http://www.belvedere.at/en, la secțiunea tickets.


Articole similare:


Belvedere superior - Viena


Gradina complexului Belvedere vazuta din interiorul palatului Belvedere superior
Ecce Homo_Anton Hanak_lucrare in bronz - interior Belvedere superior


Giovanni Segantini - The Evil Mothers


Belvedere superior - Sala de marmura

Franz Xaver Messerschmidt -sala cu lucrarile "Character Heads"

Belvedere superior - Sala de marmura


Cei care au vizionat concertul de anul nou   din 1 ianuarie 2012 isi amintesc probabil scarile albe  (care duc spre sala de marmura )   pe care au dansat cu atata gratie  artistii baletului vienez.
Belvedere superior - Scarile mari in stil baroc


Cascada din gradina complexului

Cascada de la Belvedere inferior


Belvedere superior - Sala de marmura
Belvedere superior - Sala de marmura 

2 comentarii:

  1. Frumos, sper ca ai vizitat si Belvedere inferior, unde este o expozitie a artistilor austriecii in calatori prin imperiu si orient. Oranjeria este frumoasă dar nu spectaculoasa, nu ai pirdut nimic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vizitat si Belvedere inferior; am scris chiar la sfarsitul articolului; am prins expozitia Gold -dedicata pretiosului metal si felului cum a fost folosit aurul in arta; mi-am dat seama ca nu e spectaculoasa orangeria - se zarea prin geam din Belvedere inferior

      Ștergere