26 februarie 2013

Venetia mea (partea II)

Pare ciudat să vizitez  Veneția și totuși, una dintre cele mai frumoase amintiri  să fie legată de o lucrare de-a lui Brancuși (pasărea măiastră) aflată într-o companie selectă, lângă un Picasso, în Palatul Venier dei Leoni, care găzduiește colecția de artă modernă Peggy Guggenheim. Galeria lui Peggy  se găsește destul de aproape de Santa Maria della Salute. Inainte de a vizita expoziția m-am plimbat prin mica gradină care cuprinde câteva sculpturi abstracte  (printre care și cele ale lui Henry Moore) și locul unde odihnește Peggy. Lângă locul ei de veci  s-a amenajat un  copac al dorințelor în  sensul că scrii ce-ti dorești pe un bilețel de hartie și-l agăți pe o ramura a copacului. Mi-am scris și eu câteva dorințe (legate tot de călătorii) cu  speranța că cel de sus înțelege românește (majoritatea biletelelor erau scrise în engleză).
In interior  e interzis fotografiatul.  Se pot admira lucrări de Picasso, Max Ernst, René Magritte, Brancusi, Miró, Braque, Duchamp, Balla etc. reprezentative pentru cubism, futurism, suprarealism, abstracționism.


Din palat se iese pe o terasă  direct spre Canal Grande. Ocolești "îngerul citadelei" (lucrarea lui Marino Marini) coborând câteva trepte și te trezești față în față cu Grand Canale în toată splendoarea lui, iar în partea stânga se zărește podul Academiei.

Peggy supranumită  “amanta modernismului” (Mistress of Modernism) a fost nepoata marelui colecționar american de artă Solomon R. Guggenheim. Tatăl ei, Benjamin a fost una dintre victimele de pe Titanic. Moștenind o avere substanțială, ea vizitează Londra, Parisul și începe să achiziționeze opere de artă la sume destul de mici. A fost casatorită cu Max Ernst pentru puțin timp (el fiind cel de-al doilea soț).  In ultimii 30 de ani de viata Peggy locuiește în Veneția în Palatul Venier dei Leoni împreună cu cățeii ei și continuă să achiziționeze lucrări de artă.  In 1962 devine cetățean de onoare al Veneției. După trecerea în neființă la 81 de ani ( în 23 decembrie 1979), o mare parte din colecția ei a fost donată fundației Solomon R. Guggenheim pentru constituirea muzeului.
Se pare că vreme de un an, Peggy a fost una dintre femeile cu care s-a intersectat Brâncuși. O alinta cu diminutivul "Peghitza".

Veneția a rămas în conștiința tuturor ca un  oraș al plăcerilor dar și al superstițiilor. 
Despre Paltul Dario (pe care îl  puteți admira din vaporetto, construit pe la 1479 de aristocratul Dario) se spune că este marcat cu ,,parfumul morții", că  foștii proprietari au avut parte de evenimente neplăcute (ei sau persoane din familia lor: morți inexplicabile, sinucideri, accidente, pierderea averii). Woody Allen ar fi dorit să cumpere palatul dar s-a răzgândit după ce a aflat despre toate morțile ciudate legate de clădire.


P.S. Incepând  cu ianuarie 2013 pretul biletului de intrare la Galeria Peggy Guggenheim a ajuns la 14 euro/adult

Articole similare:

Venetia mea (partea I)

San Giorgio Maggiore -Venetia

Anonimo Veneziano

Venetia cu masca - carnaval 2017

Campanile di San Marco - vedere de 360 grade asupra Venetiei




Venetia- Palatul Venier dei Leoni - se vede terasa care da la Canal Grande-  pe terasa am petrecut cateva minute de neuitat...de aici se vede podul academiei in toata splendoarea lui...


Venetia - aici odihneste Peggy


Venetia- copacul dorintelor


Venetia -gradina de la galeria Peggy Guggenheim - lucrarile  lui Henry Moore


Venetia -gradina de la galeria Peggy Guggenheim



Venetia -"ingerul citadelei" lucrarea lui Marino Marini



Venetia - podul academiei


Venetia - podul Rialto






Venetia -biserica San Moise





Venetia- vedere de pe podul academiei


Venetia - Palatul Barbarigo - mozaic de Giulio Carlini









Venetia Church of the Scalzi





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu