16 decembrie 2016

Biserici in Viena - Votivkirche- expozitia Michelangelo, capela sixtina (III)

"Cine nu a văzut capela sixtină, nu poate avea idee despre ceea ce poate omul să facă." (Goethe)

Poate că este unul dintre cele mai interesante si binevenite proiecte ale lumii artistice din ultimii ani. Munca lui Michelangelo dintr-o altă perspectivă:"față în față" cu Michelangelo ("eye to eye" with Michelangelo).
Ultima restaurare a capelei sixtine a avut loc în perioada 1980-1994. Între anii 1980-1990, maestrului Erich Lessing i s-a permis să fotografieze în interiorul capelei. Azi, 33 de fotografii din arhivele vieneze  reprezentând imagini cu frescele capelei sixtine de la Vatican create de Michelangelo au fost mărite şi printate pe pânză pentru a le  expune publicului. 
În urmă cu câţiva ani când am vizitat Roma şi am intrat în capela sixtină, era atât de multă lume, emoție, gălăgie, un aer irespirabil, încat în cele câteva minute parcă nici nu am avut puterea de a mă concentra să admir capodopera lui Michelangelo. Mi-au scăpat multe, multe, foarte multe detalii. 
În noiembrie 2016, aflându-mă în Viena pentru două zile, am alocat în jur de o oră si jumătate expoziţiei "Michelangelo- capela sixtină" din biserica votivă (Votivkirche). Am trecut pe lângă personaje solare sau întunecate, i-am văzut de aproape pe profeți, pe tulburătorii  Adam și Eva, cât și pe dumnezeu, creatorul lor. Se spune că imaginea cu "judecata de apoi" nu e printre cele mai reuşite ale lui Lessing, fiind făcută de respectatul fotograf cu câţiva ani înainte de finalizarea restaurării; sunt vizibile straturi de funingine şi părţi de ecranare a nudităţii care azi, după restaurare, aproape că nu mai există pe fresca respectivă. 
La bolta capelei, Michelangelo a lucrat în jur de patru ani.  "Uriașul efort pentru boltă îi deformase coloana vertebrală și-i compromise vederea: mult timp a fost silit să citească ținând foaia sus, fiindcă nu reușea să iși lase ochii în jos" (Antonio Forcellino)

Michelangelo, geniul "sălbatic și iritabil" s-a luptat întreaga viaţă cu demonii săi; între cele două puncte ale existenţei sale, cel al naşterii şi al morţii a lăsat o dâră greu de egalat; chiar dacă era zgârcit, deși câștiga bine, chiar dacă "mânca și dormea puțin ducând o existență la limita supraviețuirii",  morocănos, uneori fragil, chiar dacă îşi ascundea banii într-o ladă sub pat, ceea ce a lăsat Michelangelo omenirii este dificil de estimat; de fapt, e de nepreţuit; chiar dacă "cel care ajunge la noi astăzi este un personaj imposibil de văzut din cauza prea multei lumini care strălucește peste el, chiar dacă opera lui este imposibil de abordat de altcineva în afara cercetătorilor foarte specializați, chiar dacă mitul lui Michelangelo a fost manipulat în anii și veacurile anterioare(Antonio Forcellino),  nu pot decât să le dau dreptate celor ca afirmă că omul și opera continuă să fascineze...
În anii următori, expozitia va fi prezentă în diverse orașe ale lumii...dacă vă veți afla acolo (chiar dacă aţi văzut la Vatican originalul lui Michelangelo), acordați măcar o oră evenimentului și-i veți da dreptate lui Goethe care scria într-o scrisoare în 1787 referitor la călătoria sa prin Italia că "cine nu a văzut capela sixtină, nu poate avea idee despre ceea ce poate omul să facă".


Articole similare:
Biserici in Viena -Minoritenkirche (II)
Biserici in Viena - Jesuiten kirche - Biserica Universitatii (I)
Viena la sfarsit de noiembrie 2014
Velazquez in Viena - Expozitia de la Kunsthistorisches Museum
"Piotr Anderszewski plays Schumann"...
Viena (Kunsthistorisches Museum) -intre Lucian Freud si saliera lui Cellini
Viena, Muzeul Leopold (2012)
Palatul Belvedere - Viena
Viena- Muzeul Leopold- Expozitia "Oskar Kokoschka -Self in focus"
(IV) Viena: Musikverein, Konzerthaus, Opera -Din seria: cladiri care gazduiesc spectacole de opera, muzica clasica, balet



Expozitia "Michelangelo- capela sixtina" -  Votivkirche- Viena-2016

Crearea lui Adam, cea mai faimoasa pictura a frescei 

Crearea lui Adam- detaliu

Adam si Eva izgoniti din Paradis - detaliu

Caderea si alungarea din Paradis

Profetul Ieremia

Potopul - detaliu

Judecata de apoi

Potopul

Judecata de apoi

Judecata de apoi - detaliu

Judecata de apoi - detaliu

Judecata de apoi - detaliu

Judecata de apoi

Crearea lui Adam, cea mai faimoasa pictura a frescei

Profetul Joel - unul dintre cei mai vechi profeti ai Vechiului Testament

Judith si Holofernes

Crearea Evei

Judecata de apoi - detaliu

Crearea lui Adam, cea mai faimoasa pictura a frescei

Votivkirche - interior expozitie

Votivkirche - Viena

Votivkirche - interior

Votivkirche - interior


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu