10 decembrie 2014

Viena - noiembrie 2014 - Muzeul Leopold - Expozitiile temporare: Alberto Giacometti si Arik Brauer


În 26 noiembrie 2014, după ora prânzului, am pornit spre muzeul Leopold să văd expoziția temporară "Modernist Pioneer"  a celui care este considerat cel mai mare sculptor al secolului XX, Alberto Giacometti, artistul perceput pană în 1930 exclusiv suprarealist, care apoi a experimentat și cubismul, iar mai târziu fiind cunoscut pentru "reprezentarea inimitabilă, filiformă a trupurilor, a figurilor omenești. După 1940, pictura a devenit un important mediu artistic pentru Giacometti". A fost o experiență interesantă să mă aflu într-o sală printre figurile alungite, filiforme mai înalte decât mine și să le privesc ochii.   
Citisem din țară că "una dintre lucrările lui Giacometti, "L'homme qui marchee" a fost vandută în anul 2010 la casa de licitații Sotheby's în Londra cu suma astronomică de 74 milioane de euro, cel mai mare preț obținut vreodată pentru o sculptură". 
Giacometti a fost prieten apropiat cu Sartre și Simone de Beauvoir, pe care i-a modelat. Am văzut în cadrul expoziției lucrarea de mici dimensiuni "Capul lui Simone de Beauvoir (1946/47)". Artistul lucra foarte mult noaptea. Simone spunea despre el că "lucra ca un posedat...distrugea și începea din nou; și iar distrugea și iar relua; ar fi putut caștiga foarte ușor bani și renume; dar nu...pentru el ar fi fost ciudat, nu era interesat, fiindcă era captivat doar de arta sa..."


În sala în care era prezentat documentarul despre artist se aflau și câteva imagini cu Giacometti surprinse de fotografi celebri. Se menționa pe unul dintre pereții sălii (așa cum se obișnuiește la expoziții) că, "la fel cum Giacometti a folosit oameni pentru a-i fi modele în munca lui, și el la rândul lui a fost preferat de fotografi: Man Ray, Rene Burri, Arnold Newman, Robert Doisneau, etc.". 
Am văzut celebrele fotografii ale lui Henri Cartier Bresson: "Alberto Giacometti în galeria Maeght 1961", "Alberto Giacometti on the rue d' Alesia" (aici e surprins în ploaie pe stradă) și a lui Rene Burri: "Alberto Giacometti modelând bustul fratelui său Diego".
În cadrul expoziției se găsesc și lucrări ale altor artiști. Am admirat "Muză dormind II" (1925) a lui Brâncuși și "Cap, bust de femeie" (1940) a lui Picasso.

După ce "m-am familiarizat" cu operele lui Giacometti, am intrat în sălile cu retrospectiva Arik Brauer, celebrându-l pe artistul austriac care anul acesta a împlinit 85 de ani. Brauer crede că natura este singura pictură, lucrare, creație perfectă. Dacă la Giacometti nu se puteau face fotografii, la Brauer aveai voie, dar fără blitz.  
"Brauer in the Autumn" este un autoportret pe care artistul l-a creat special pentru această expoziție.  Tablourile lui Arik sunt pline de culoare, de semnificații,  au ca temă protecția mediului, iudaismul, războiul, femeia...




Arik Brauer in the autumn


Arik Brauer -Abyssinian mother

Arik Brauer - autoportret 1963

Arik Brauer - Nasterea lunii

Arik Brauer - lucrari intr-una din salile expozitiei


Arik Brauer - Abyssinian mother detail



Arik Brauer - The tree's soul

Arik Brauer-The Chernobyl Trypthic 1996/97



Arik Brauer - artistul la lucru



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu