17 iunie 2013

Viena - printre trandafiri - Volksgarten

Unul dintre locurile pline de farmec din centrul Vienei (mai precis in apropiere de Burgtheater) este Volksgarten (parcul poporului). Primavara l-am vazut incarcat cu lalele, vara cu trandafiri. Specialistii spun ca in parc s-ar gasi in jur de 400 soiuri de trandafiri. Nu stiu, nu ma pricep si nici nu mi-am propus sa numar. M-am bucurat de culoare si miros. E placut sa zabovesti macar cateva minute, pe o banca, in compania trandafirilor, sa rasfoiesti o carte, o revista sau pur si simplu sa stai, sa observi trecatorii sau turistii care nu se mai pot opri din fotografiat. Inca nu m-am hotarat, dar cred ca locul meu preferat  ar putea sa fie cel din zona monumentului  Sisi (Kaiserin Elisabeth -Denkmal). Imparateasa a fost imortalizata de catre sculptorul Hans Bitterlich intr-un bloc de marmura de 8000 kg si 2.50 m inaltime care a fost dezvelit  la 4 iunie 1907 in prezenta lui Franz Joseph I. Plimbandu-te pe aleile parcului dai de  copia   templului  Tezeu din Atena, fantana "Triton and Nymphe" sau de monumentul lui Grillparzer (inchinat dramaturgului si poetului austriac Franz Grillparzer, continand basoreliefuri cu  secene din operele sale)



Nu stiu de ce, dar in  august 2012 (comparativ cu  august 2011) am gasit un Volksgarten poate un  pic mai trist, cu tandafiri mai putini si mai neingrijiti.

P.S. Candva mi-ar placea sa pot citit o carte de-a lui Grillparzer chiar pe treptele monumentului sau, langa statuia care-l reprezinta pe dramaturg.

Articole similare:




Monumentul lui Grillparzer - Viena Volksgarten - august 2011





monument dedicat lui Sisi - arhitect Friedrich Ohmann, sculptor Hans Bitterlich
















Monumentul lui Grillparzer - Viena Volksgarten- august 2012







Monumentul lui Grillparzer - Viena Volksgarten









monumentul dedicat lui Sisi


Fantana "Triton and Nymphe"

aprilie 2012

monumentul dedicat lui Sisi - sfarsit de aprilie 2012


aprilie 2012


Un comentariu:

  1. Viena este...imperiala. Inca nu am ajuns sa pun pe hartie impresiile de calatorie legate de acest oras magnific. Intr-adevar Gradina Volksgarten este minunata, ai reusit sa o surprinzi intr-unul dintre cele mai frumoase moduri posibile. Mi-e dor de Viena!

    RăspundețiȘtergere