20 mai 2013

Valencia (partea 2) - Muzeul National de Ceramica si Arte Decorative "Gonzalez Marti"

Fiecare palat are povestea sa, istoria sa, secretele sale.
În cele patru zile ale vizitei în Valencia am revenit de câteva ori să admir exteriorul Palatului Marchizului de Don Aguas și în mod special intrarea, o excepțională lucrare în alabastru, o alegorie a apei, simbolizând cele doua râuri: Turia și Jucar. În 1941 palatul a fost declarat monument istoric-artistic. Muzeul de ceramică se află în elegantul palat al marchizului de Don Aguas.
În 7 februarie 1947, Manuel Gonzales Marti și soția sa Dona Amelia au donat statului o importantă colecție de ceramică pe care au colectat-o în timp cu atât de multă pasiune...În 1949 palatul a fost cumpărat de Ministerul Educației, iar în  1954 au fost deschise porțile muzeului. Pe parcursul anilor, palatul a suferit o serie de extinderi, restaurări, renovări, reabilitări, etc.

O vizită în interiorul muzeului dezvăluie colecții de ceramică ale meșterilor faianțari din Spania și cu precădere din Valencia, dar și colecții din alte țări. Într-una din săli este evocată ambianța unei bucătării tradiționale valenciene. Se găsesc și câteva piese de ceramică lucrate de Picasso și dăruite muzeului.
În palat am văzut pentru prima oară câteva tablouri ale pictorului impresionist valencian Ignacio Pinazo Camarlench.


P.S.Muzeul se află nu departe de catedrala Sfanta Maria, mai precis foarte aproape de biserica "San Martin".  E deschis de marți până sîmbătă intre orele 10.00-14.00, 16.00-20.00, iar duminica între orele 10.00-14.00

va urma...

Articole similare:

Valencia (partea 1)

Valencia (partea 3) vazuta din turnul clopotnita al catedralei

Valencia (partea 4): arta maestrilor ceramisti vs arta strazii

 





Ignacio Pinazo Camarlench

Ignacio Pinazo Camarlench - Bacchanalian head

lucrarea lui Pablo Picasso simbolizand o figura masculina cu barba









bucataria traditionala














Fumoarul

lucrare a pictorului Ignacio Pinazo Camarlench -detaliu


4 comentarii:

  1. fatada baroca sculptata in alabastru a Casei Marquis de Don Aqua este superba. Mi-a placut si mie muzeul, mai ales acele azulejos (desene complicate facute pe faianta).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. intr-adevar fatada este superba; daca mai ajung candva in Valencia il mai vizitez; se facuse ora 14.00 si se pregateau sa inchida muzeul asa ca, din pacate, ultimele sali (cred cele mai frumoase) le-am vazut in graba.

      Ștergere
  2. MLADIN AUREL-LUCIAN20 mai 2018 la 14:44

    aM VAZUT MUZEUL,ESTE MINUNAT,DIVERSIFICAT,CU LUCRARI UIMITOARE,CA SI FINETE,COLORIT,EXECUTIE.NU POT SA EXPRIM IN CUVINTE CE AM VAZUT CU OCHII.MERGETI SA VEDETI-MERITA CU PRISOSINTA!

    RăspundețiȘtergere